Het Landelijk Informatiecentrum Hoogbegaafdheid

Landelijk Informatiecentrum Hoogbegaafdheid 4
Wij zijn een stichting en werken voornamelijk met vrijwilligers.
Wij zijn gesubsidieerd door het Ministerie van Onderwijs
We zijn al meer dan 25 jaar actief in het werkveld.
400.000+ (NL)

Over ons

Het Landelijk Informatiecentrum Hoogbegaafdheid (LICH) zet zich sinds 1998 in voor de belangenbehartiging van, en kennisdeling over, hoogbegaafde kinderen.

Visie en missie

“Elk kind heeft het recht zich te ontplooien, wij hebben de plicht het hierin te ondersteunen.” Ons doel is dat ieder hoogbegaafd kind de juiste begeleiding in het onderwijs krijgt. Hiervoor is vroegtijdige signalering en een aangepast onderwijsaanbod vereist. 

Het Landelijk Informatiecentrum Hoogbegaafdheid kent de volgende sectoren:

– Informatieve sector (de ontwikkeling en verspreiding van informatie)
– Ondersteunende sector (het verzorgen van cursussen, workshops en studiedagen)
– Adviserende sector (het bieden van advies over hoogbegaafdheid)
– Verwijzende sector (het verwijzen naar psychologen en gespecialiseerde instanties)
– Politieke sector (het onder de aandacht brengen van hoogbegaafdheid) 

De mensen achter deze stichting hebben jarenlange ervaring met ouders, scholen, (zorg)organisaties en instanties. Zij hebben reeds bewezen een stap voorwaarts voor de hoogbegaafden te kunnen zetten en zullen dit in de komende jaren voortzetten. 

Historie – een basis vanuit een ideaal

Het Landelijk Informatiecentrum Hoogbegaafdheid is in augustus 1998 opgericht door een aantal vrijwilligers die elk ouder of verzorger zijn van hoogbegaafde kinderen. In deze tijd was er weinig informatie over hoogbegaafdheid te vinden en de vier oprichters kampten zelf met problemen waar hun kinderen tegenaan liepen. De vrijwilligers wilden om deze reden ervoor zorgen dat informatie over hoogbegaafdheid toegankelijk werd. 

Het LICH heeft van 1998 tot 2000 volledig vrijwillig geopereerd. In deze periode is onder andere de ouderhulplijn opgericht, zijn er vele lezingen over hoogbegaafdheid gegeven en heeft het LICH een enorme hoeveelheid aan informatie verzameld over het onderwerp hoogbegaafdheid.

Het LICH heeft met deze informatie hoogbegaafdheid op de Nederlandse politieke agenda gezet. Het LICH, met voorzitster Laetitia Hooft, was anno 2000 de pionier die met groot succes onderwijs en politiek wist te verenigen waardoor er voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis subsidies werden vrijgegeven voor het verbeteren van het leerklimaat van hoogbegaafde kinderen. De vruchten van dit belangrijke moment zijn nog steeds merkbaar in het hedendaagse onderwijs.