“Het Landelijk Informatiecentrum Hoogbegaafdheid staat centraal in de verbetering en vooruitgang van het Nederlandse onderwijssysteem.”
– over het Landelijk Informatiecentrum Hoogbegaafdheid
Het Landelijk Informatiecentrum Hoogbegaafdheid Stichting Plato (LICH) is sinds 31 augustus 1998 actief op het gebied van informatieverstrekking over en belangenbehartiging van hoogbegaafde kinderen.
Visie en missie
‘Elk kind heeft het recht zich te ontplooien, wij hebben de plicht het hierin te ondersteunen.’
Ons doel is dat ieder hoogbegaafd kind de juiste begeleiding in het onderwijs krijgt. Hiervoor is vroegtijdige signalering en een aangepast onderwijsaanbod vereist.
Het Landelijk Informatiecentrum Hoogbegaafdheid kent de volgende sectoren:
– Informatieve sector (ontwikkeling en verspreiding van informatie)
– Ondersteunende sector (het verzorgen van cursussen, workshops en studiedagen)
– Adviserende sector (het bieden van advies over hoogbegaafdheid)
– Verwijzende sector (het verwijzen naar psychologen en gespecialiseerde instanties)
– Politieke sector (onder de aandacht brengen van hoogbegaafdheid)
De mensen achter deze stichting hebben jarenlange ervaring met ouders, scholen, (zorg)organisaties en instanties. Zij hebben reeds bewezen een stap voorwaarts voor de hoogbegaafden te kunnen zetten en zullen dit in de komende jaren voortzetten.
Historie – een basis vanuit een ideaal
Het Landelijk Informatiecentrum Hoogbegaafdheid is in augustus 1998 opgericht door een aantal vrijwilligers die elk ouder of verzorger zijn van hoogbegaafde kinderen. In deze tijd was er weinig informatie over hoogbegaafdheid te vinden en de vier oprichters kampten zelf met problemen waar hun kinderen tegenaan liepen. De vrijwilligers wilden om deze reden ervoor zorgen dat informatie over hoogbegaafdheid toegankelijk werd.
Het LICH heeft van 1998 tot 2000 volledig vrijwillig geopereerd. In deze periode is onder andere de ouderhulplijn opgericht, zijn er vele lezingen over hoogbegaafdheid gegeven en heeft het LICH een enorme hoeveelheid aan informatie verzameld over het onderwerp hoogbegaafdheid.
Het LICH heeft met deze informatie hoogbegaafdheid op de Nederlandse politieke agenda gezet. Laetitia Hooft, de voorzitter van het LICH was destijds de pionier die met groot succes onderwijs en politiek wist te verenigen. De vruchten van dit belangrijke moment zijn nog steeds merkbaar in het hedendaagse onderwijs.
januari
10jan1:00 pm6:00 pmCursus Hoogbegaafdheid V.O. – Haarlem
friday 10 januari 01:00 - friday 10 januari 06:00
14jan1:00 pm6:00 pmCursus Hoogbegaafdheid P.O. – Huizen
tuesday 14 januari 01:00 - tuesday 14 januari 06:00
15jan1:00 pm6:00 pmCursus Hoogbegaafdheid P.O. – Deventer
wednesday 15 januari 01:00 - wednesday 15 januari 06:00
17jan1:00 pm6:00 pmCursus Hoogbegaafdheid V.O. – Rijswijk (vol)
friday 17 januari 01:00 - friday 17 januari 06:00
21jan1:00 pm6:00 pmCursus Hoogbegaafdheid V.O. – Voorthuizen (vol)
tuesday 21 januari 01:00 - tuesday 21 januari 06:00
22jan1:00 pm6:00 pmCursus Hoogbegaafdheid P.O. – Drachten
wednesday 22 januari 01:00 - wednesday 22 januari 06:00
24jan1:00 pm6:00 pmCursus Hoogbegaafdheid P.O. – Breda
friday 24 januari 01:00 - friday 24 januari 06:00
28jan1:00 pm6:00 pmCursus Hoogbegaafdheid P.O. – Helmond (vol)
tuesday 28 januari 01:00 - tuesday 28 januari 06:00
29jan1:00 pm6:00 pmCursus Hoogbegaafdheid P.O. – Westland
wednesday 29 januari 01:00 - wednesday 29 januari 06:00
31jan1:00 pm6:00 pmCursus Hoogbegaafdheid P.O. – Heemskerk
friday 31 januari 01:00 - friday 31 januari 06:00
“Het Landelijk Informatiecentrum Hoogbegaafdheid staat centraal in de verbetering en vooruitgang van het Nederlandse onderwijssysteem.”
– over het Landelijk Informatiecentrum Hoogbegaafdheid
“Voordat het Landelijk Informatiecentrum Hoogbegaafdheid er was, moest men smeken om investeringen in hoogbegaafdheid, dat is inmiddels wel verleden tijd.”
– over het Landelijk Informatiecentrum Hoogbegaafdheid
“Een bevlogen stichting met bevlogen mensen. Vooruitstrevend, maar ook kundig. Deze mensen laten geen kind in de kou staan.”
– over het Landelijk Informatiecentrum Hoogbegaafdheid
“Eindelijk een centraal punt in Nederland waar ouders, zorg en onderwijs terecht kunnen met al hun vragen over hoogbegaafdheid.”
– over het Landelijk Informatiecentrum Hoogbegaafdheid
“Elk kind heeft het recht zich te ontplooien, wij hebben de plicht het hierin te ondersteunen.”
– Laetitia Hooft, oprichtster LICH.
Subsidies van het Ministerie van Onderwijs
In 2000 heeft het LICH voor het eerst een subsidie voor de ondersteuning van hoogbegaafde kinderen aangevraagd. Tegen alle verwachtingen in, werd deze subsidie ruim toegekend. De periode die hierop volgde, kende vele persberichten, media-aandacht voor hoogbegaafdheid en groei van het LICH. In de vijf jaar die hierop volgden mocht het LICH nog twee subsidies ontvangen. Het LICH heeft hoogbegaafdheid op de politieke kaart gezet, een politiek plan waarin de belangen van hoogbegaafden niet zijn opgenomen, is heden ten dage ondenkbaar.
Educatie en cursussen
Tot 2001 richtte het LICH zich voornamelijk op de ondersteuning van ouders. Door alle inzet van vrijwilligers, de digitalisering en de globalisering is informatie over hoogbegaafdheid in deze periode veel toegankelijker geworden. Ouders kunnen tegenwoordig bij vele fronten terecht en er is veel informatie te vinden over hoogbegaafdheid op het internet. Hoewel de informatie wel beschikbaar is, wordt het nog niet altijd benut. Het LICH nam in 2002 een gebrek aan kennis en handelingsvaardigheid in het onderwijs waar. Dit werd de volgende uitdaging van het LICH: het onderwijsaanbod voor hoogbegaafde kinderen verbeteren.
Het komt nog te vaak voor: een basisschool die te weinig verstand of kennis heeft van hoogbegaafdheid. Het is van essentieel belang dat ten minste twee leerkrachten per basisschool geschoold zijn op het gebied van hoogbegaafdheid. Het LICH besteedt haar tijd en gelden daarom sinds 2006 in hoofdzaak aan het geven van cursussen, studiedagen, lezingen, colleges en workshops op het gebied van hoogbegaafdheid. In de afgelopen twintig jaar hebben wij al meer dan 2000 scholen voorzien van een cursus- of studiedag hoogbegaafdheid. Wij zullen op de huidige koers doorgaan en zodoende streven om ons ideaal te realiseren.
Het LICH heeft:
– driemaal subsidie gekregen van het Ministerie van Onderwijs.
– meer dan 2000 scholen onderwezen op het gebied van hoogbegaafdheid.
– 20 jaar ervaring en expertise in het werkveld.
Het LICH is sinds 2006 volledig zelfvoorzienend en onafhankelijk. Uiteraard waren onze prestaties niet mogelijk geweest zonder de bijdragen van het Ministerie van Onderwijs, onze vrijwilligers en donateurs. Wij zijn hiervoor ontzettend dankbaar.
Comité van aanbeveling
Mr. R.F. Baneke (oud-directeur NIP-bureau)
Drs. Jasper van Dijk (SP-fractie)
Mw. I. Dezentjé Hamming (oud-lid VVD)
Mw. Drs. Margot Kraneveldt (oud-lid PvdA-fractie)
Dhr. Ir. W.C.M. van Lieshout (oud-voorzitter NOT)
Erica Terpstra (Oud-topzwemster, oud-lid VVD)